Dé grote angst voor sporters is een (langdurige) blessure. Het lichaam van de atleet is het gereedschap waarmee hij zijn werk uitvoert.


Sport: Acupunctuur en fysiotherapie: een krachtige mix tegen sportblessures.

Sportblessures worden over het algemeen door fysiotherapeuten behandeld. In Nederland is er een officieel specialisme voor fysiotherapeuten die zich na een reguliere opleiding willen specialiseren in het behandelen en revalideren van sportblessures. Zeer veel beroemde sportfysiotherapeuten gebruiken echter naast hun specifieke fysiotherapeutische kennis ook nog de voordelen die de oosterse geneeskunde met zich mee brengt.

Beroemde fysiotherapeuten zoals Rob Ouderland van het Nederlands voetbalelftal hebben ook Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) gestudeerd. Acupunctuur is daar een onderdeel van. Fysiotherapeuten die geen kennis hebben van de TCG, schakelen vaak acupuncturisten in om de behandeling te ondersteunen als dat nodig is. Leo Echteld en Wouter Post bijvoorbeeld behandelen topsporters maar ook wereldsterren. Ook zij werken samen met een acupuncturist.

De toegevoegde waarde van acupunctuur naast een fysiotherapiebehandeling is dat het blessures vanuit een ander perspectief bekijkt. De TCG kan namelijk vaststellen waar het lichaam uit balans is waardoor de blessure de kans heeft gehad om te ontstaan. Mentale aspecten en voedingsaspecten zijn daarbij voor de acupuncturist net zo belangrijk als de klacht zelf. Maar ook kan de acupuncturist via de TCG vaststellen waarom iemand bijvoorbeeld hardnekkige liesklachten houdt of waarom die lage rug telkens zo vast komt te zitten.

Door het plaatsen van naaldjes op zorgvuldig uitgezochte acupunctuurpunten versterkt de acupuncturist het specifieke orgaansysteem en voorkomt hij dat klachten chronisch worden. Als klachten al chronisch zijn, kan hij het genezingsproces weer op gang helpen.

Naast deze “energetische” benadering weten we uit bloedonderzoek dat enkefaline vrij komt door de behandeling. Enkefaline heeft een pijnbestrijdende en ontstekingsremmende werking (zie ook het artikel Acupunctuur Bij Pijnbestrijding En Ontstekingsremming) en speelt dus een belangrijke rol in het revalidatieproces.

Doordat fysiotherapeuten en acupuncturisten steeds vaker samen werken, ontstaat er een uitermate effectieve behandelmix van oosterse kennis en westerse fysiotherapeutische kennis!


  terug naar Sport   |  naar boven
Vind uw aandoening

A tot Z
Hoofdpijn
Zwangerschap
Kinderen
Sport

Vind uw aandoening A tot Z