Dť grote angst voor sporters is een (langdurige) blessure. Het lichaam van de atleet is het gereedschap waarmee hij zijn werk uitvoert.


Acupunctuur voor meer PK

Zelfs het beste paard van stal kan een blessure krijgen. Een paard dat getraind is voor topsport , kan daar net zoveel hinder van hebben als een mens die topsport bedrijft. Net als topsporters kunnen paarden ook volgens de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunst) met acupunctuur worden behandeld om van hun blessure af te komen.

Dierenarts Eric Laarakker is dierenarts in De Bilt. Hij heeft er een praktijk voor holistische dierengeneeskunde Behalve kleine huisdieren behandelt hij voornamelijk paarden. Hij geeft hun acupunctuurbehandelingen, maar als het nodig is bijvoorbeeld ook manuele therapie. Hoewel er natuurlijk veel verschillen zijn in het toepassen van acupunctuur bij mens en paard, zijn er ook overeenkomsten.

Een acupunturist bespreekt met zijn patiŽnt onder andere diens mentale gesteldheid en diens voedingspatroon voordat hij daadwerkelijk gaat behandelen. Vervolgens plaatst hij naalden in punten waar Qi, de energiestroom, het beste kan worden beÔnvloed. Over het algemeen gaat dat heel gemakkelijk.

Bij een paard is het niet veel anders: Laarakker bekijkt, voordat hij daadwerkelijk een paard gaat behandelen, het dier in zijn geheel. Hij bespreekt de ziekte en de voorgeschiedenis ervan met de eigenaar en hij analyseert het looppatroon. Zo spoort hij blokkades in de meridianen, of energiebanen, en in de gewrichten op. Ook vraagt hij de eigenaar naar het voedingspatroon van het paard. Daarna start hij de behandeling. Die is in principe hetzelfde als bij mensen: een mens die last heeft van zijn longen, krijgt een naald in zijn pols, een paard met hetzelfde probleem krijgt een naald in zijn voorbeen.

Onlangs behandelde Laarakker het paard Ecuador. Ecuador had een blokkade in zijn bekken en hij was allergisch voor allerlei pollen en verschillende soorten voedsel. Laarakker kraakte het paard om de positie van het bekken te herstellen en gaf Ecuador acupunctuurbehandelingen om hem van zijn allergieŽn af te helpen. De eigenaar kreeg het advies even te niet op het dier te rijden en hem rust te gunnen. Al bij de tweede behandeling was Ecuador zichtbaar opgeknapt. Hij had veel minder last van zijn allergieŽn en de blokkade in zijn bekken was volledig opgeheven. Dankzij de acupunctuurbehandelingen en de maninpulatie van Laarakker kreeg Ecuador zijn paardenkracht weer terug!


  terug naar Sport   |  naar boven
Vind uw aandoening

A tot Z
Hoofdpijn
Zwangerschap
Kinderen
Sport

Vind uw aandoening A tot Z