Studeerde in 1992 af in de Traditionele Chinese Geneeskunst en heeft sedert die tijd een schat aan ervaring opgedaan in het behandelen van veel verschillende aandoeningen.


Acupunctuur: steun in de rug?

In de acupunctuurpraktijk melden zich veelvuldig cliŽnten die dagelijks last hebben van pijn in de lage rug. De rugpijn zoekt soms zijn weg naar de bil en gaat vervolgens via de buitenkant van het been naar de voet. Vaak nemen deze klachten in de loop van de dag toe en soms is de pijn ís avonds zodanig dat de cliŽnt moeite heeft met slapen. Er kan dan een negatieve spiraal ontstaan waarbij de cliŽnt oververmoeid raakt en uiteindelijk slecht functioneert in het dagelijks leven. Gelukkig biedt acupunctuur in deze gevallen een belangrijke steun in de rug.

Achter de rug
Het komt opvallend vaak voor dat cliŽnten met rugklachten al uitgebreid onderzocht zijn alvorens ze besluiten naar een acupuncturist te gaan. Soms bezocht de cliŽnt een neuroloog die deviaties in de rug vond of constateerde een orthopeed eerder afwijkingen tijdens rŲntgenonderzoek. In andere situaties kreeg de cliŽnt medicijnen voorgeschreven of ging een specialist met (kortstondig) succes de klachten te lijf. Sommige pechvogels hebben zelfs meerdere operaties achter de rug. De acupuncturist maakt een uitgebreide klachtenanalyse en bekijkt vooral het uitstralingsgebied. In de meeste gevallen verloopt de pijn volgens de zogenaamde galblaasmeridiaan of de blaasmeridiaan (zie afbeelding). De acupuncturist besluit vervolgens ťťn of beide meridianen te behandelen.

Punten
Natuurlijk is de kans groot dat uw acupuncturist in eerste instantie kiest voor behandeling in het uitstralingsgebied. Voor de behandeling zijn echter verschillende aangewezen punten. Deze hoeven niet te liggen in het pijnlijke gebied en zijn net zo goed in de voet of in andere lichaamsdelen te vinden.

Hoeveel behandelingen?
Over het algemeen zijn de resultaten van de behandelingen goed. Dit komt omdat de acupuncturist verder kijkt dan de rug lang is. Hij kan bijvoorbeeld besluiten een deel van de behandeling te richten op het verbeteren van de nachtrust of het verminderen van de vermoeidheid. Afhankelijk van de ernst en de duur van de klacht voorspelt de acupuncturist wanneer er verbeteringen op gaan treden. Soms zorgen ernstige afwijkingen, die helaas niet meer te genezen zijn, ervoor dat de rugklachten maar moeilijk overgaan. Om deze reden maakt uw acupuncturist van tevoren een afspraak met u over het te verwachten aantal behandelingen.

Medicinale formules bij rugklachten

In de acupunctuurpraktijk zien we vaak patiŽnten met rugklachten. Klachten die zijn ontstaan door jarenlang zwaar werk, intensief sporten of tuinieren. Zelfs klimatologische omstandigheden kunnen tot klachten leiden: denk aan mensen die in de regen en kou werken, waardoor de rugspieren verkrampen. In dit artikel bespreken we drie belangrijke oorzaken van lage rugklachten ťn de bijbehorende kruidenremedies die de Traditionele Chinese Geneeskunde biedt.

Er zijn natuurlijk meer oorzaken van pijn in de (onder)rug, maar dit zijn de meest voorkomende in de acupunctuurpraktijk:
  • Retentie (ophoping) van vocht en kou
  • Stagnatie van Qi en bloed
  • NierdeficiŽntie
Vocht en kou
De retentie van vocht en kou bestaat in twee vormen: de acute en de chronische. Typerend voor retentie is dat de pijn Ďs morgens het ergst is. In de loop van de dag nemen de lage rugklachten af tot een redelijk dragelijk niveau. De klachten verergeren bij nat en koud weer. Warmte helpt dan meestal. Een warme douche bijvoorbeeld of waterkruik op de zere plek doet de pijn snel verminderen. Het stellen van differentiaal diagnoses is erg belangrijk bij geconstateerde retentie, omdat de therapeut hier de kruidenformules en acupunctuurpunten op aanpast. Wanneer de factor kou in de relatie vocht - kou dominant is, zal de patiŽnt meer klagen over een stijve onderrug. Als vocht overheerst, heeft de patiŽnt meer last van een zware en drukkende pijn. De pijnlijke regio is dan vaak opgezwollen.

Gan Jiang Ling Zhu Tang
Wanneer vocht en kou zijn gediagnosticeerd, schrijft de therapeut dikwijls de kruidenformule Gan Jiang Ling Zhu Tang voor. Omdat iedere patiŽnt anders is, heeft de therapeut meerdere varianten van bovenstaande formule. Kruiden zoals Gan Jiang en Zhi Gan Cao hebben de eigenschap om de kou te verdrijven door het middenlichaam te verwarmen. Gan Jiang bestaat uit gedroogde gember en is behoorlijk heet en pittig. Zhi Gan Coa is gebakken zoethout; een verwarmend en opwekkend middel. Fu Ling is een ondergronds groeiende paddestoel, een zogenaamd diureticum, waarvan je na inname gaat plassen. Bij gewrichtsklachten en verkoudheden wordt veel Gui Zhi (medicinaal kaneel) gebruikt. Nui Xi reguleert op zijn beurt het bloed en werkt met name energetisch in de knieŽn en onderrug.

Qi- en bloedstagnatie
De tweede categorie onderrugklachten zijn de zogenaamde Qi- en bloedstagnaties. Het karakteristieke van deze klacht is dat de pijn als Ďmesstekení aanvoelt: bijzonder onaangenaam en zeer pijnlijk. Soms straalt de pijn door naar andere delen van het lichaam, met name naar de benen. Rust en lichte oefeningen bieden dan doorgaans verlichting.

Shen Tong Zhu Yu Tang
Bij die patiŽnten waarbij Qi- en bloedstagnatie is vastgesteld, schrijft de therapeut Shen Tong Zhu Yu Tang (of een variant hierop) voor. Deze kruidenformule bevat onder meer Dang Gui en Chuan Xiong. Deze kruiden tonificeren en reguleren het bloed. Andere bloedregulerende componenten in deze formule zijn Tao Ren en Hong Hua (perzikpit en de carthamusbloem). Zij werken tevens pijnstillend. Een ander bijzonder ingrediŽnt in deze formule is Mo Yao (mirre). De harssoort uit het Midden-Oosten, die vooral bekend is vanwege de wierrook in de rooms-katholieke kerk. Verder gebruiken therapeuten vaak Ru Xiang, een andere harssoort.

NierdeficiŽntie
De derde categorie pijnklachten zien we als er sprake is van nierdeficiŽntie. Bij deze rugklachten is de pijn dof en diffuus. Na een rustperiode verdwijnen de klachten meestal, maar ze spelen vaak weer op bij lichamelijke of geestelijke vermoeidheid. Ook na seksuele activiteit krijgen mensen met een nierdeficiŽntie meer rugklachten. Hoewel nierdeficiŽntie binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde een op zichzelf staande diagnose is, zijn patiŽnten bij vrijwel alle gevallen van rugklachten (in meer of mindere mate) nierdeficiŽnt. Dus ook bij de diagnose vocht - kouretentie of Qi- en bloedstagnatie is een zekere mate van nierdeficiŽntie vast te stellen.

Du Hou Ji Sheng Tang
De eeuwenoude kruidenformule Du Hou Ji Sheng Tang bestrijdt lage rugklachten bij nierdeficiŽntie. Dit medicijn tonificeert het energetische aspect van de nier en lever. Het wordt voorgeschreven bij mensen met ischias of stijfheid, en bij een chronisch obstructiesyndroom van de lage rug en knieŽn. Du Hou speelt een belangrijke rol in de Du Hou Ji Sheng Tang-formule. Het is een warm en bitter kruid dat energetisch op lage rug, hoofd en schoudergebied werkt. Andere veelgebruikte kruiden bij gewrichtsklachten zijn Qin Jiao en Sang Ji Seng.

Let op!
Omdat Du Hou Ji Sheng Tang verwarmend werkt, is deze formule zůnder verstrekkende modificaties absoluut onbruikbaar bij een nier-Yin-deficiŽnte lage rugklacht. Ga nooit zelf experimenteren met Chinese kruiden. Bezoek altijd een bevoegd therapeut voor de juiste diagnose en kruidenformule(s).

  terug naar a tot z   |  naar boven
Vind uw aandoening

A tot Z
Hoofdpijn
Zwangerschap
Kinderen
Sport

Vind uw aandoening A tot Z