Studeerde in 1992 af in de Traditionele Chinese Geneeskunst en heeft sedert die tijd een schat aan ervaring opgedaan in het behandelen van veel verschillende aandoeningen.


Acupunctuur biedt uitstekende remedie tegen burnout

Met acupunctuur laadt u de accu weer op!
Burnout is een specifieke stressreactie of toestand van overspannenheid die veel voorkomt bij mensen in sociale beroepen. Burnout treffen we dan ook vaak aan in de gezondheidszorg, de horeca, het onderwijs en bij welzijnswerk. Werkende vrouwen en managers hebben er vaker last van dan anderen. In het algemeen onderscheiden we bij burnout drie reacties, die overigens niet gelijktijdig hoeven op te treden: emotionele uitputting, depersonalisatie (het gevoel buiten het eigen lichaam of geest te staan) en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Bent u uitgeblust of voelt u zich opgebrand? Met acupunctuur laadt u de accu snel weer op!

Symptomen
Naast slaapstoornissen, minder plezier in het werk (eventueel door vermoeidheid) en te lang en te veel piekeren, zijn specifieke symptomen van burnout; het niet meer kunnen genieten van uitgaan, seks, sport of andere hobbys. Ook chaotisch denken, gebrek aan organisatievermogen, hoofd- en nekpijn en verlies van eetlust kunnen duiden op een burnout. Neurotische klachten zoals schuldgevoelens, angsten, depressies en obsessies manifesteren zich meestal in een latere fase.

En op de tien
Uit onderzoek blijkt dat n op de tien Nederlanders zich opgebrand voelt. Hoge werkdruk, slechte werksfeer, beperkte controlemogelijkheden (zoals het niet zelf kunnen beslissen over vrije dagen en pauzes) en lage beloning vormen de voornaamste risicofactoren voor een burnout. Verhoogde werkstress komt het meest voor bij mensen tussen de 35 en 55 jaar. Ook bestaat een verband tussen opleiding en werkdruk; hoe hoger de opleiding, hoe groter de kans op stress.

Actie!
Onze reactie op stress is van oudsher bedoeld om het lichaam in stelling te brengen om te vluchten of te vechten. Ook vandaag de dag is stress in veel gevallen functioneel en welkom. Bijvoorbeeld om een naderende auto te ontwijken, of ter voorbereiding van een sollicitatie. Bij stress op het werk maakt ons lichaam zich nog steeds klaar voor een gevecht of een sprint. Alleen volgt nu geen directe (re)actie meer en duren de momenten van stress veel langer dan vroeger.

Stresshormonen
Door het uitblijven van actie, blijft het lichaam in opperste staat van paraatheid. Wanneer deze stresssituatie te lang aanhoudt, gaat het lichaam lijden onder de vrijkomende stresshormonen, waaronder adrenaline, noradrenaline en cortisol. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat langdurige verhoging van stresshormonen in het bloed leidt tot verminderde geheugen- en concentratiefuncties, veranderingen in het afweersysteem, negatieve stemmingen en chronische vermoeidheid. Aanhoudende stress is ronduit gevaarlijk voor de gezondheid.

Extra Meridianen
Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat een systeem dat nauw betrokken is bij de symptomen die door stress of burnout ontstaan. Dit systeem is opgebouwd uit de Extra Meridianen. Het omvat een energetisch raamwerk dat het organisme vormt en onderhoudt tijdens het leven. Het systeem van de Extra Meridianen is vergelijkbaar met de expansievaten in een verwarmingssysteem. Zij vangen de schommelingen op, beheren het centraal zenuwstelsel en de waterhuishouding, n ze hebben een regulerende invloed op de bloedsomloop en het hormonale systeem.

Verschillende achtergronden
Er bestaan acht Extra Meridianen. Elk van deze meridianen vormt als het ware een expansievat voor verschillende systemen. Wanneer een van die systemen langdurig overbelast raakt, treden er symptomen van burnout op. Aangezien deze symptomen bij iedere burnout verschillen, komen de afzonderlijke Extra Meridianen uitermate van pas om een specifiek probleem te behandelen. De acht Extra Meridianen benvloeden namelijk de karakteristieke achtergrond van waaruit de burnout is ontstaan. Misschien herkent u zich in een van de acht systemen of hun achtergrond, in de tabel*.

De behandeling
Erkenning van de burnout of overspannenheid is een absoluut vereiste voor een geslaagde behandeling. Vervolgens kan de acupuncturist aan de hand van een vraaggesprek op zoek gaan naar de Extra Meridiaan die de meeste invloed heeft op de symptomen. Om die Extra Meridiaan te herstellen of weer aan het werk te krijgen, prikt hij specifieke punten aan. De behandeling richt zich op de meest voorkomende klachten waaronder slaapproblemen, vermoeidheid en snelle irritatie. Om de behandeling te ondersteunen krijgt de patint eventueel kruiden- en voedingsadviezen. Verder moet de patint zelf aan het werk om uit de burnout-situatie te geraken. Hierbij is het erg belangrijk om inzicht te krijgen in het mechanisme dat de stressklachten veroorzaakt. Om in de toekomst beter met stresssituaties om te gaan, is het raadzaam regelmatig een boek te raadplegen over dit onderwerp (zie boekbespreking). Wilt u meer weten over de behandeling of preventie van burnout-verschijnselen? Vraag het uw acupuncturist; hij staat u graag te woord.

  terug naar a tot z   |  naar boven
Vind uw aandoening

A tot Z
Hoofdpijn
Zwangerschap
Kinderen
Sport

Vind uw aandoening A tot Z