Studeerde in 1992 af in de Traditionele Chinese Geneeskunst en heeft sedert die tijd een schat aan ervaring opgedaan in het behandelen van veel verschillende aandoeningen.


Acupunctuur en afvallen

Vraag: Ik heb van verschillende kanten gehoord dat je ook kunt afvallen met behulp van acupunctuur, hoe werkt dat precies?

De helft van de Nederlanders haalt de norm voor voldoende lichaamsbeweging niet. Matige inspanning, zoals fietsen, van een half uur per week wordt zelfs door één op de vijf Nederlanders niet gehaald. Het resultaat is overgewicht. In de afgelopen twee decennia is het aandeel dikke volwassenen gegroeid van 30 naar 45 procent. Het percentage vetzuchtigen verdubbelde in die tijd tot bijna tien procent.

Het is overigens niet zo erg heel ongezond om iets te zwaar te zijn. Een paar kilo overgewicht hoeft niet de aanleiding voor een streng dieet te zijn. Een risico daarbij is namelijk het jojo- effect: iemand valt af, komt weer aan, probeert het opnieuw enzovoorts. Dan kun je maar beter een paar kilo te veel wegen, dat is absoluut minder ongezond.

Wie echt af moet vallen (en dan bedoelen we 5 kilo of meer), doet er goed aan dat te bewerkstelligen door een combinatie van gezonde voeding en méér bewegen. Overgewicht ontstaat als mensen meer energie opnemen dan ze gebruiken, doordat mensen verkeerd eten (bijvoorbeeld te vet), of te veel eten, meer dan ze nodig hebben. Bij vrouwen kan een hormonale kwestie tijdens de overgang de oorzaak zijn. Vaak is er in dat geval sprake van een combinatie van allerlei factoren die de eetlust en stofwisseling verstoren.

Om af te vallen is het belangrijk dat je goed gemotiveerd bent. Je kunt verschillende redenen hebben om gewicht te willen verliezen. Een van de meest belangrijke redenen is vaak het uiterlijk, terwijl het afvallen om gezondheidsrisico’s te beperken minstens zo belangrijk zou moeten zijn. Het kost veel tijd om 5-15% gewicht te verliezen en dat nieuwe gewicht vervolgens te behouden. De behandeling van obesitas vraagt daarom veel motivatie en inzet.

Om succesvol gewicht te verliezen is het belangrijk dat je weet waarvoor je dat doet, zodat je gemotiveerd bent, en dat je er vertrouwen in hebt dat het je (deze keer) gaat lukken. Als je problemen hebt in je relatie, op je werk of je zit om andere redenen niet lekker in je vel, kan dit een negatieve invloed hebben op je motivatie en zal het niet lukken om het beoogde resultaat te behalen.

Acupunctuur

Veelal komen mensen bij een acupuncturist om af te vallen als eerdere pogingen zijn mislukt. Tijdens en eerste gesprek zal niet alleen een analyse gemaakt worden van de oorzaken van dit falen, maar  tevens zullen verschillende factoren in kaart worden gebracht die een rol spelen bij uw huidige overgewicht zoals leeftijd, leefgewoonten, eetgewoontes, maar ook uw spijsvertering zal onder de loep genomen worden. Vaak is het zo dat er een dysbalans is tussen verschillende orgaansystemen waardoor het “spijsverteringsvuur” of te hard werkt of juist aangewakkerd moet worden.  Acupunctuur kan helpen deze balans weer te hervinden. Tevens kan door middel van acupunctuur het hongergevoel bestreden worden en de stofwisseling aangezet worden. In het oor liggen zeer bruikbare punten die deze twee, vaak bepalende factoren, sterk kunnen beïnvloeden. Deze oorpunten worden gestimuleerd met behulp van zogenaamd verblijfsnaaldjes. Dit zijn zeer kleine naaldje die te vergelijken zijn met een speldenknopje met een heel klein steeltje.(zie foto) Dit steeltje gaat in het oor, het knopje blijft aan de buitenkant zitten en wordt gebruikt om de naald eenvoudig te kunnen verwijderen.

Soms is het nodig de behandeling te ondersteunen met behulp van kruiden. Naast de acupunctuur behandeling is het absoluut noodzakelijk om een dieet te volgen, immers het verminderen van het aantal calorieën  en lichaamsbeweging zal uiteindelijk zorgen voor gewichtsvermindering Er zijn zeer veel verschillende diëten, niet elk dieet is geschikt voor u. De acupuncturist zal samen met u uitzoeken welk dieet het beste aansluit bij uw energetische toestand.


  terug naar a tot z   |  naar boven
Vind uw aandoening

A tot Z
Hoofdpijn
Zwangerschap
Kinderen
Sport

Vind uw aandoening A tot Z